Fyra väderstreck vacker

En del tycker att dagliljor ger ett skräpigt intryck och det är klart att det finns alltid några vissna kronblad.

Västerlilja


Men vad gör det när det kommer nya blommor hela tiden.

Österlilja


Jag gillar dagliljor i alla lägen. Det här är "Pink Damask", men den är inte rosa, den är röd, tycker jag.

Norrlilja
Söderlilja

Den röda rudbeckian däremot är rosa. Det är väl lite ironiskt? Men de är vackra tillsammans tycker jag.
Så här läckert mörka stjälkar får inte rudbeckian i någon annan rabatt. Det här är bara ännu ett exempel där jag menar att växterna själva anpassar sig efter sin omgivning för att göra sig själva ännu vackrare. 

Men jag hoppas att det inte är för utseendet som växterna varierar i första hand... det skulle vara lite för ytligt för min smak. ;) (Utan kunskap kan jag bara tro, och jag tror att det har med kemi i jorden att göra när växterna "anpassar sig", som hortensior som kan bli rosa eller blå beroende på ph.)

För tydlighetens skull, alla bilderna ovan är samma planta, men fotad i olika väderstreck.

4 kommentarer:

 1. Fint presenterade liljor. Tyvärr kommer vi inte undan från liljebaggarna vars larver fullständigt äter sönder de liljor vi har. Äckliga som larver men själva baggen är faktiskt ganska vacker. Om nu "skadedjur" kan ses med de ögonen...

  SvaraRadera
 2. Dagliljor tycker jag inte är speciellt skräpiga. Då kan jag komma på många andra som kan kallas skräpiga. Daglilja har fina blad och på det en väldigt fin blomma. Jag har en enkel gul (och det är klart att blommorna håller inte länge) och en orange som är mer långblommande.

  SvaraRadera
 3. Dagliljor är underbara, tycker i alla fall jag. Skräpiga eller inte, snarare lite mer förnämt bohemiska. Din västerlilja påminner om en vi har i öster,som följde med tomten, och vi har flyttat än hit än dit.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 4. Älskar dagliljor (som du redan sett)! Deras blomvillighet, färger och att blomningen liksom aldrig tar slut, det bara kommer nya knoppar hela tiden.
  Kram Kristina

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.