Överlevare


Lite hängig kallade jag mig själv förra veckan och illustrerade med slokande tulpaner. Psyk-bryt är en annan benämning på tillståndet när man inte klarar av att träffa folk och jag jobbade därför hemifrån hela förra veckan (hurra för datorer och bredband).

Men precis som tulpanerna så har jag rest mig igen. Inte ens åskregnet tidigare i veckan bröt ner oss.Hur hanterar man en situation när man hamnar i utsatt läge? Antingen är man personen som gillar läget även om det är obekvämt och då har man egentligen inga problem. Men om man inte gillar läget, då är det väldigt lätt att ramla in i offer-rollen och hamna i en nedåtgående spiral där man blir mer och mer nedstämd och deprimerad.

Det är väldigt lätt att ta på sig offerkoftan. Mår du dåligt i en situation så får du oftast sympati och medkänsla av omgivningen. Folk runt omkring dig bryr sig och stöttar dig när du mår dåligt.

Väljer du i stället att agera om du inte gillar läget, så är det troligt att ingen omkring dig ens lägger märke till vilken ansträngning du gör. Kanske får du till och med mothugg om du försöker ändra på en situation som gör att du mår dåligt. Men, om du mår dåligt - då är det ditt ansvar mot dig själv att försöka göra något. Det går knappast att begära att någon annan ska kunna läsa dina tankar och fixa till dina problem.

Men man kan förstås också vänta ut situationen. För lika oförvållat som du blev inblandad i första läget, lika lätt kan det hända något annat som gör att du inte längre har något problem. Eller som ordspråket säger; efter regn kommer solsken.

Jag vill absolut inte förringa någons känslor, inte ens mina egna. Mår man dåligt så ska det tas på allvar! Men jag kan ändå se igenom mönstret och de psykologiska behov vi har av bekräftelse som gör att det är så lätt att bli ett offer i en livssituation. Dessutom har vi väl präglats in i våra beteendemönster redan från barnsben och sådant är inte lätt att bryta sig loss ur, inte ens om man är medveten om vad som sker.

Nu ska jag passa på att njuta av att må bra - så länge det varar. Då kanske jag kan samla på mig styrka att våga 'agera' i stället för att få psyk-bryt nästa gång problemen tornar upp sig.


3 kommentarer:

 1. Jag hoppas att även du får lite personlig sol efter regnet och tar upp i ljuset.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 2. Amazing flower and lovely photos !

  SvaraRadera
 3. Kloka ord och en balanserad analys!

  Och fina bilder på en verklig skönhet! :-)

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.