Påskens vita vårtecken

Det är bara att tacka och njuta, vilket underbart vårväder påsken har bjudit på. Min  vårspaning börjar med vitt.

Fänrikshjärta, snart är blomklasarna helt utslagna. Jag förvånas varje år över hur tåliga och tidiga dessa skira och tunnbladiga växter är. Minns mina försök med rosa varianten, som aldrig överlevde första vintern.


Den vita lungörten har spridit sig men jag har samlat ihop den. Flera plantor har nu fått flytta in i den vita rabatten. Där håller jag på att gräva upp den "vanliga" lungörten som nu har gjort sitt som marktäckare i den här rabatten "så länge".


Nyss utslagen i helgen är vintergrönan. I skogen, någon kilometer bort, växer vanlig blåblommande vintergröna och där ute i det vilda täcker den marken hundratals meter åt varje håll. Min vita rabattvariant är inte alls så expansiv. Men så har den sin boplats precis under en björk också, kan tänka mig att det är lite hämmande.


I söderslänten har de första dubbla vita vitsipporna slagit ut idag. Det var lite "för mycket" solsken för att få bra bilder. Men ni ser väl ändå hur fina de är. Det bästa med de fyllda är att blomningen står sig så länge eftersom de inte sätter frö.


 Första kungsängsliljan för åretet var vit. Åh, så mycket jag tycker om kungsängsliljorna. Här är de så lättodlade och de kommer upp både här och där och jag behöver aldrig vara rädd för att rensa bort dem för de finns nog i alla rabatter nu (och i grusgången, men faktiskt inte i gräsmattan).


Backsipporna har också slagit ut, de lila. De vita är på god väg. Nästan vita är också de nya påskliljorna, i alla fall i motljus på eftermiddagen.
  

Nio veckor med vårteckenspaningen, vi har verkligen kommit långt på våra breddgrader. Vilken färg kommer dominera nästa vecka?

Hos Annica finns en länksamling till alla vårspanare 2014!

6 kommentarer:

 1. Vilka underbara vårbilder!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Så många vita läckerheter. Mina vita fänrikshjärtan kämpar lite med tillvaron. Skulle verkligen önska mig en så frodig hobbe som du har!
  Kungsängsliljor är ju verkliga superfavoriter och de frösår sig villigt, bara man sen är försiktig med luckrandet när de börjar gro. Min första var röd.
  Dubbla vitsippar är ju fullkomligt bedårande. Sippor kan jag bara inte få nog av.. Love them!

  Tack för fina bilder!
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Härliga vårbilder! Så fint med vita fänrikshjärtan, jag har bara rosa, får nog sätta upp vita på önskelistan/ Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Underbara härliga vårliga bilder....=9

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 5. Ja vi har haft en härlig helg!! Det känns lättare att gå tillbaka till jobbet efter detta men klart hade man gärna varit hemma hela tiden solen skiner.
  Ha det gott. /Knatten

  SvaraRadera
 6. Härliga vita vårtecken du visar!

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.