För mycket av det goda

Inte ska man klaga över att växter trivs. Nu tänker jag inte på kirskål, maskrosor, brännässlor och annat vedertaget ogräs utan på fina, underbara, översvallande lökar...

Scillan, den ryska blåstjärnan - underbar när den bildar blåa hav i gräsmattan i april.


Mitt "problem" är att de inte håller sig i gräsmattan (där konkurreras de nog ut av bellisorna) utan de drar in i rabatterna och nästlar sig in bland blåsippor och dvärgastilbe. Och inte går det att dra upp lökarna heller, för de sitter som berget i lerjorden och djupt ner sitter de också.

En annan översvämmande lök är morgonstjärnan. Visst är den vacker, sirlig, underbar.


Men lökarna delar sig explosionsartat och när de sedan växer för trångt kommer det bara blad och inte blommor. Och i styva lerjorden är det inte så lätt att dra upp några lökar. Gräva upp dem betyder att man också gräver bland de perenner som de ska växa tillsammans med.

Scilla och morgonstjärna är jag oskyldig till i trädgården. De fanns här när jag flyttade in för 25 år sedan. Men porslinshyacinten, som jag själv planterade för 2-3 år sedan visar sig nu ha samma tendenser som kusinen scillan... Vad har jag gjort...?


Men jag antar och hoppas att ingen av de tre godingarna konkurrerar ut sina rabattgrannar. Och bladen är ju bara att klippa/riva bort efter blomning så minskar kanske förökningskraften något.

5 kommentarer:

 1. Dom trivs hos dig för du har ett gott hjärta så är det.
  Visst kan det bli för mycket ibland. jag njuter av det jag har så slipper jag skaffa nytt hela tiden, bara någon lite då och då.
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Bara att glädjas åt att de trivs och förökar sig! Här har de vårblommande lökarna inte förökat sig på samma sätt, men de senaste åren har de faktiskt blivit fler... Morgonstjärnan var en ny bekantskap. Den har jag inte sett förut. Jättefin, precis som de andra båda också!

  Vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 3. Ser fint ut när de är många...
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Det är för- och nackdelar med allt, eller hur? Scilla i gräsmattan är underbart på våren, men i rabatterna är det givetvis inte lika roligt. Porslinshyacint har jag också planterat för två år sedan. Än så länge har de hållit sig i rabatten där jag satte dem, men jag förstår nu att jag kan ha planterat ett "problem" för framtiden....
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 5. Fast egentligen är det väl inte så konstigt att de vill växa i rabatterna istället för i gräsmattan, där det måste bli trångt. Det gör likadant här och jag har lökblad överallt. Jag visste inte att det fanns en morgonstjärna. En aftonstjärna har jag och den beter sig precis likadant. Någon skrev att det är Charlotta idag. I så fall, grattis på namnsdagen. / Britt

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.