Riktigt rosigt

I juli blommar rosorna. Några sorter har vi samlat på oss genom åren, men inte är jag någon fantast direkt. Rosorna har inte så bra miljö hos oss, det är för lite soltimmar i trädgården för att de ska komma helt till sin rätt.

Alain
Vår första ros. I mer än tjugo år har Alain blommat rosenrött - ja varje år som rådjuren har lämnat knopparna ifred alltså.


Fairy
De marktäckande Fairy köptes för ca 15 år sedan. Två gula och två rosa. De gula överlevde inte första vintern men de rosa kämpar på.


Vit marktäckande ros
 De vita marktäckande rosorna har jag inget namn på, ett impulsköp på sommarrea för tre år sedan.
I år har inte varit något stort lus-år, men se ett par bladlöss har minsann letat sig in i en av de första utslagna blommorna...

Okänd krukros
 Förra året fick vi ett fint krukarrangemang med bl.a. en vacker grön/rosa miniros. Efter en vinter i rabatten är den inte så "mini" och heller inte så grön, mer gul/rosa. Den har ett par knoppar på långa raka stjälkar. Det ska bli roligt att se hur den utvecklas och om den klarar av vår trädgård i längden.


Rumba
 Årets impulsköp är rosen Rumba. Så härlig! Klasar med orange/gula knoppar som slår ut med gul mitt och blir mer och mer orange när rosen slår ut. Sedan vissnar blomman ner och slutar som rosa/vit innan kronbladen faller av.


För en icke-ros-fantast så börjar det kännas riktigt rosigt i trädgården nu. Det blir många vassa taggar att slåss med vid vårarnas beskärning. Det blir många bladlöss att försöka spola bort eller klämma ihjäl. Det blir många timmar med sekatör för att ansa bort överblommade rosor. Det blir mycket jobb. Men framför allt blir det mycket skönhet och glädje. För att förhöja sinnesupplevelsen kanske det är dags att impulsköpa några doftande rosor också...?


4 kommentarer:

 1. Fina rosor! Älskar rosor - speciellt de som doftar :) Har inte så många som du, men en som liknar Rumba har jag... men den är liten som en miniatyrros och jag tror jag köpte den som en sådan för många år sedan. Den är fortfarande lika liten och jag får leta efter den varje sommar och rensa bort allt ogräs... den tackar med att blomma och jag njuter av den!
  Inte så mycket fjärilar här heller - väntar också på att andra generationen ska vara talrikare...
  Önskar dig en skön helg!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Undrar om det inte finns vissa rossorter som trivs bäst i lite skugga!? Jag tycker åtminstone att det borde finnas såna...? :-)

  Här har jag nyligen konstaterat att min New Dawn som jag har låtit klättra upp på verandan har lurat mej! >:-I Det är nog ett vildskott från roten nedanför ympstället - blommorna ser iallafall inte alls ut som New Dawn... (Fast de är ganska söta, så de får vara kvar så länge de blommar - men sen ska sekatören fram!!)

  Blev inte mycket mer än några regnstänk här igårkväll. Lite norr ut och lite söder ut hade det kommit mer, fast ändå för lite för att göra nån direkt nytta... Men tids nog blir det väl regn dag ut och dag in istället - klimatet har ju så förbenat svårt för att vara lagom numera!? <:-/

  Ha en fin dag!!! :-)

  SvaraRadera
 3. Jamen, det är ju rosigt hos dig! Jättefint och man måste ju inte ha rosor, men lite, några är trevligt. Jag har bara några få och det går bra det också!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Rosor är vackra att se på och ofta väldoftande. Kanske är det också så att det är en av de mest avporträtterade blommorna när fotografer varit framme. Jag tycker du har lyckats bra och framförallt ger du mig som betraktare lite "koll på läget" genom att berätta om sorter osv. (Inte bara ett konstaterande om att "det här är en röd ros, det här är en vit ros...") Tack! :-)

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.