Mörka skönheter

Egentligen vill jag helst ha färg och ljus och grönska omkring mig, men vissa mörka inslag i trädgården är ändå välkomna.

Mörkröda blommor har jag fascinerats av ända sedan första gången några av mina frösådda "pastellaklejor" blev mörkröda för mer än 20 år sedan. (Ja det var ju inte pastellakleja-frön i påsen, det förstod jag ju när blommorna kom.)  Den mörkröda klinten är årets nykomling.  Jag trodde nog att den skulle vara rödare och om den inte sprider sig själv kommer den nog bara vara en tillfällig bekantskap.

    


Mörka blad är vackert att bryta av med i rabatterna. Alunroten har inte bara härligt rödbruna blad utan också vacker form med sina spetsiga flikar. De vita blommorna på höga stjälkar kommer på sensommaren och de gör att det blir liv i bladverket.

En riktig favorit bland de mörkröda är chokladblomman. Mina odlingsmöjligheter är lite begränsade så blommorna kommer sent på sommaren då jag inte kan driva fram dem. (Vilken ursäkt, egentligen är det bara vilja och investering i växtbelysning i källaren som saknas.)

 Borstnejlikor gör sig också otroligt bra i den mörka färgskalan. I år är ett mellanår då det är lite tunt med blommor i nejliksrabatten, så skönheten här nedan är från förra året.

Slutligen en liten outsider i kavalkaden. Oreganon är kanske inte mörkröd, utan mer lila. Där den står sticker den i alla fall ut med sin annorlunda färg på blomkorgarna.

 


3 kommentarer:

 1. Jag förstår din fascination för de mörkröda växterna. I alla fall när man ser dem presenterade så fint som här! :-)

  SvaraRadera
 2. Purpur är en av mina favoritfärger, snyggt till många andra färger. Borstnejlikan en favorit men har inte haft den på många år.
  Kram

  SvaraRadera
 3. ...och alla dessa vackra växter i din trädgård? Man blir lite avundsjuk då det enda jag hittar när jag kliver ut på gården är asfalt, lite gräs, några buskar och några enstaka maskrosor.

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.