Pioner

I min skuggiga trädgård, på en av de mörkaste platserna, skyddad av syrenerna har jag min pionrabatt. Det är säkert inte optimalt, men pioner är tuffa och utan full sol så blir tiden från knopp till blomma desto längre. Då får man njuta av de olika stadierna under flera veckors tid.

Knoppstadiet som älskas av alla, i synnerhet myrorna

På väg att öppna sig

Utslagen, nästan näckroslik


De vita pionerna fanns i trädgården när vi flyttade hit. En tuff och tålig rugge som vi har flyttat och delat flera gånger utan att den har tjurat. Underbart väldoftande blommor varje år.

När pionrabatten skapades så införskaffades ett sällskap till den vita. Två Sarah Bernhard fick ge lite färg åt rabatten. Deras knoppar får mig alltid att tänka på jordgubbsglass.

Sarah i förgrunden och den vita vackert bredvid
 
Halvt utslagen Sarah efter en regnskur

Sarah Bernhard, en riktig primadonna

5 kommentarer:

 1. Ja du .. pioner är vackra..

  SvaraRadera
 2. Mmm, vackra är dom. Har några stycken som blommar jag med. Men den finaste blev massakrerad av min hund Ester häromdagen. Hon blev så glad när mormor kom och hälsade på så hon hoppade ner rätt i busken.........42 kg hund är mycket för en pion ;-)

  SvaraRadera
 3. Att ha pioner i skuggigt läge är ju inte helt fel om det innebär att man får njuta av dem under en längre tid! Ljuvligt söt jordgubbsglass du bjuder på. :) Kristina

  SvaraRadera
 4. Åh, vilka fina bilder...Pioner är fantastiska.

  SvaraRadera
 5. Jättefina bilder! Fanns två pioner här när jag köpte huset och den ena har jag tänkt 'Sarah Bernhardt' om men jag är tveksam... ..den får aldrig något rött i blomman. Har din några sidoknoppar? Det ska den tydligen inte ha.

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.