The grand finale

Semesterns sista dag och jag fick äntligen fota den större dagsvärmaren som under en lång stund brummade runt bland mina krukor med blyblomma och pelargon.Den här fjärilen flyger från sydeuropa till Sverige vissa somrar och i år har den varit ganska vanlig, men inte mindre fascinerande att få studera. Den är som en liten kolibri, vingarna går så oerhört snabbt och det brummar rejält när den flyger från blomma till blomma. Exponeringstid 1/640 sek räckte inte på långa vägar att få skärpa på vingarna, men jag "vågade" inte mixtra med inställningarna för jag var rädd att missa fototillfället.Den älskar tydligen flox och det är i någon av alla floxar jag har som jag har brukat få syn på den. Men när jag väl har hunnit hämta kameran och ställt in fokus så har den varit borta. Den är iller-snabb. Men idag valde den pelargonen och blyblomman i stället. Ja de är kanske till förväxling lika för en fjäril? Jag antar att finns det bara nektar så är det kanske formen på blomman mer än arten som sådan som avgör.Det var en värdig avslutning på semestern tycker jag, att få föreviga den vackra större dagsvärmaren. Och när den flugit vidare så satt en trollslända och poserade. Vilken läcker marmorering!I rabatterna finns inte många fotomotiv. Pga torka och värme är det mesta överblommat eller visset. Men alunroten ger aldrig upp! Den röda har blommat hela sommaren och tog inte ens paus innan andra floret kom. Jag och humlorna älskar den.Den ljusrosa-blommande som jag skaffade i våras har jag vårdat och vattnat i kruka. Jag hoppas kunna plantera ut den i rabatten i höst. Den är min start på en samling Heuchera med marmorerade blad hade jag tänkt. Nu finns det ju också många naturliga "hål" i rabatterna efter torkan, så det finns ju utrymme för att åka på inspirationsköprunda innan säsongen är slut.

  


Solrosen är det enda som är nyutslaget i augusti. Men det finns faktiskt lite kvar att vänta på: kärleksört och fackelliljan står fortfarande i knopp.

  


Men nu är det dags att släcka ner, det är arbetsdag i morgon.

Sov gott!
♥ ♥ ♥3 kommentarer:

 1. Hej Charlotta!
  Fina bilder på dagsvärmare och andra besökare, du har lyckats fånga dem fint på bild. Tror det var en dagsvärmare som förirrat sig in i växthuset, och förde ett brummande ljud. Hoppas den hittade ut.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 2. Roliga besökare och fina bilder. Lite läskig att titta på den där dagsvärmaren. Beundrar er som har koll på inte bara att ni får besök utan vilka som besöker... :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.