Trädgårdsfärger - BRUN

Är brun en tråk-färg? Nej, tänk umbra, sienna, ockra. Det finns så många vackra nyanser av brunt och det är en färg som verkligen hör trädgården till. Från jorden vi odlar i ända upp till trädens allra högst växande kvistar finns en hel skala av bruna skiftningar.

- - -

Föreställ dig      
den mättade färgen på mogna hasselnötter
Hör           
prasslet från torra, vissna löv och växtdelar
Känn           
den fuktiga kompostmyllan silas mellan dina fingrar
Lyft           
på ormbunkens blad för att finna rader av bruna pärlor 
Minns          
 den sammetslena hatten på björksoppens knubbiga fot

Brunt är sinnlig trädgårdspoesi
- - -


Men det är sällan jag riktar kameran mot det bruna i trädgården. Det känns lite som en utmaning i sig att faktisk ge den här färgen mer uppmärksamhet i fortsättningen.

Nu är jag väldigt nyfiken på om jag väckt din poetiska ådra eller om du anser att brunt är en motsats till färg och ska förpassas till komposten.


BRUN

Nästa vecka - grå
19 kommentarer:

 1. Nej, inte är brun en tråkfärg! Tvärtom tycker jag, brunt känns helt enkelt varmt och mysigt. Ha en fin helg. kram Anette

  SvaraRadera
 2. Ja jag gillar brunt också!

  SvaraRadera
 3. Precis, det är kanske inte brunt man fokuserar på först då man fotograferar. Men det finns mycket fint, som du också visar på.

  SvaraRadera
 4. Du uttrycker dig så vackert och poetiskt att man - nästan - kan börja gilla brunt. Fast det tar emot lite ändå om jag ska vara ärlig. Brunt är en alldeles för subtil färg för min smak!
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 5. Vilket fint inlägg.

  Härliga bilder som visar färgen Brunt så vackert.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 6. Tack! Här bjuds det inte bara vackra bilder utan synnerligen vackra strofer också! Kan det vara så att brunt är en så pass vanlig grundfärg i naturen att vi hellre letar bjärtare kulörer? Kanske förknippar vi brunt med november och de vända åkrarna som fyller landskapet med tungbruna nyanser? Du har i alla fall lyckats slå ett slag för brunt!

  SvaraRadera
 7. Du lyckas verkligen slå ett slag för brunt. Jättefina bilder med så många olika bruna nyanser. Jag har faktiskt inget emot brunt. Gillar det lågmälda särskilt presenterat så här vackert. Grattis!

  SvaraRadera
 8. Motsats till färg... ..nej men en mix av alla grundfärgerna ger den där härliga vackra bruna som finns i så många nyanser. En läcker färg! Fina bilder! Soppen, oavsett vilken trädtyp det är, liknar mer en Karl Johan.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad jag önskar att det var Karl Johan-svampar som växte i trädgården. Men med tanke på att de kommer upp precis under björkarna och har den där karaktäristiska spräckliga foten är jag ganska säker på att det är björksopp. Den på bilden var ett riktigt praktex. :))

   Radera
 9. Så roligt med utmaningar på detta vis! Man får upp ögonen för nya saker. Jag kanske tar och hoppar in en dag när andan faller på.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Kul idé med färgtema. Jag hade lite problem att länka upp mig, hoppas det lyckas. Ha en skön helg/ Kram Titti

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Jag glömde totalt bort färgutmaningen i går. Nu tänker jag så att det knakar, men undrar om jag verkligen klarar den här utmaningen. Jag har aldrig haft någon chokladblomma och min chili chocolate scotch bonnet dog.

  Så märkligt att mejlet inte kom fram. Jag försöker att mejla dig i stället. Gör det inom fem minuter, så hojta gärna till om mitt mejl inte kommer till dig.

  Hoppas att du får en riktigt fin dag. Här töar det tyvärr ordentligt.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 12. Pretty photos in brown
  Nave a nice Sunday :)

  SvaraRadera
 13. Vad härligt med alla fina bruna inslag, och visst är det väl så, att alla färger har sin tjusning.
  Ha en skön söndag /Marika

  SvaraRadera
 14. Så vackert du beskriver färgen brun... och du hittade fina bilder att illustrera det med också :)
  Och jag instämmer i din artbestämning av svampen... absolut björksopp, som ju kan vara väldigt variabel i hattfärgen...

  SvaraRadera
 15. Bättre sent än aldrig ;) Vilken fantastiskt vacker bild på Löjtnantshjärtat i Kärleks-inlägget! De är verkligen en kärlekssymbol i våra trädgårdar.

  Och när det gäller det bruna så; Gillart :)
  Speciellt det rostbruna!

  Ha en skön söndagkväll!

  Kram

  SvaraRadera
 16. Det er utrolig hvor mye vakkert det er i brunt. Tenker ikke nok over hvor fin den er. Du og alle de som viser frem det brune har åpnet øynene mine:):) Takk for det! Ha en fin søndag.

  SvaraRadera
 17. Hej, jag hoppar med på denna uppmaning att visa något brunt från trädgården, även om det som jag visar kanske mest är brunt till namnet.
  Kul idé med färgtema.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 18. Så vackert! Och poetiskt. Brun var en pice of cake.. ;) grått blir svårare. :)
  Kram

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.