Trädgårdsfärger - RIKTIGT RÖD

Den mörka och dystra vintern har piggats upp av brunt och grått de senaste veckorna. 
Det är en mening jag aldrig kunnat föreställa mig skulle skrivas någon gång. ;)  TACK alla som bidrar till att göra vintern blommigare!

Även om de bruna och gråa inslagen har varit mycket vackra och inspirerande så känns det ändå underbart att frossa i "riktig" färg igen.


Jag gillar rött i trädgården. Den fina och självklara komplementfärgen till grönt. Ju intensivare rött, desto högre dopaminnivåer (läs lyckorus). Axlobelians nästan självlysande blommor är en riktig höjdpunkt på sommaren. Plantan får övervintra i källaren numera eftersom härdigheten inte är att lita på. Och jag vill ju så gärna ha igång den så tidigt som möjligt till nästa säsong.


Petuniorna är också sköna och trevliga. Men där är det okej om färgen varierar mellan åren. Förra året hittade jag en skön röd nyans. Och så uthållig den var, blommade ända in i november i sin låda vid entrén.RIKTIGT RÖD
eller bara en svag nyans, Du bestämmer


Jag häpnar över alla entusiaster som letat brunt och grått och visat att det är så snyggt och inte alls färglöst. Därför testar vi, på önskemål, med SVART nästa vecka. 17 kommentarer:

 1. Hm ... jag har i flera år hävdat att jag avskyr petunior. Men de där du visar är riktigt snygga. Och det värsta är att jag har sett en annan sort som inte heller var så tokig. Får nog snart göra ragu på min hatt äta upp den och inse att jag har blivit tant ... eller i alla fall förändrats ;)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det petuniorna det hänger på så får du gärna kalla mig TANT. ;D

   Radera
 2. Petunior på rätt ställe kan vara riktigt magiska. De du hittat hade en väldigt vacker nyans.Just idag känns det så långt borta med sommar, full snöstorm ute...

  SvaraRadera
 3. Wonderul flowers ! Such a beautiful color !
  Have a nice weekend :)

  SvaraRadera
 4. Härligt med rött en stormig dag som denna! För en stund sen blåste det ner ett träd hos grannen..... Petunior finns ju så många fina och jag brukar ha det i mina utekrukor. Fast man har en liten hatkärlek till dom för de är ju så kladdiga när man ska plocka vissna blommor! Ha en fin helg. kram Anette

  SvaraRadera
 5. Visst är det så - att efter grått och brunt passar det med en riktig färgklick. Rött är egentligen inte "min" färg, men det finns mycket rött i naturen. Röda kläder skulle jag dock ha svårt för. Fast det kan vara fint på andra. På mig kliar dom.

  SvaraRadera
 6. Petunior är riktigt blomvilliga men behöver skötas om för att bli fina.
  Jag har brukar plantera häng petunior som marktäckare. Riktigt snyggt.
  Vackra bilder du visar på en härlig färg.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 7. Vackert collage på vackra röda blommor. Det är ett litet utropstecken i trädgården och ger en glad känsla och att någon som älskar trädgård finns här.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Such cheerful and bright captures.

  SvaraRadera
 9. Fick tag på riktigt fina Petunior på Nordiska trädgårdsmässan förra året, de blommade precis hela sommaren, och sent in på hösten. Har ändrat mig, det blir fler Petunior, har nog bara haft otur förut med spretiga klibbiga saker. Denna färg är riktigt fin.
  Ha en skön helg/Marika

  SvaraRadera
 10. Här får man tillfälligt vakna upp ur vinterdvalan när de röda kulörerna fullkomligen ropar på uppmärksamhet. Härlig påminnelse om en färggrannare årstid än den vi just nu befinner oss i!

  SvaraRadera
 11. Håller med! Röda som gör att jag vaknar upp den här regniga söndan när vinden trummar regnet mot rutorna. Riktigt härligt röda. Lobelian har jag funderat på länge, blir sugen när jag ser din bild och läser att du övervintrar den. Var hittar man den?

  Ha en fin söndag! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg din fråga om nunneörten... GP Baker är en Corydalis solida selektion och de är jättelätta i lundmiljö :-) Så bara att testa. Botanicus brukar ha...

   Radera
 12. Älskar rött..... och dina bilder är jättetjusiga!

  SvaraRadera
 13. Rött är underbart!
  Ska bli spännande med svart.....?!....
  Och, nej, det är inte att häda - jag har smakat på köpt hallonsylt ;) god - men den kommer inte ens i närheten av hemmagjord!
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 14. Underbara bilder och en härlig färg....behövs i det gråa vädret...=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 15. Hej, jag tittar runt på lite bloggar och hamnade här! Kul ! Kommer snart tillbaka, här va mycket fint att titta på!
  Marie

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.