2017 - tillbakablick

Dags att summera året som gick.

Januari - bara katten är ute, inte för att han måste utan för att han vill... Själv är jag livrädd för att möta älgen som klampar runt där ute i geggan. En stor del av trädgården uppgrävd pga avloppsrenovering.

 


Februari - jo, nu vill nog en annan också gå ut då och då. Ljuset kommer tillbaka i magiska former.

 Mars - nu slår de första snödropparna ut och krokusarna hälsar våren välkommen.

 


April - mina favoriter finns både i skogen och i trädgården. I rabatterna lyser vårblommorna med solens varma färg.

 


Maj - nu blommar det både högt och lågt. Tulpanerna är min favorit denna månad, i år var blomningen ganska kort pga (relativ) värme. Häggmispeln som är ett träd hos mig är en annan favorit under en kort blomningstid.

 


Juni - dags att söka sig lite skugga tycker katten. Fjärilarna kommer dock bara fram i sol. I år hade jag mitt första möte med den magnifika makaon-fjärilen.

 


Juli - är fjärilarnas tid. Och krolliljornas. Och lavendelns.

 


Augusti - här kommer pellisarna inte igång på riktigt förrän sommaren har peakat. Och visst regnar det ibland även i en kavalkad när man försöker minnas höjdpunkterna.

 


September - jag vet inte om det var för att det var så väldigt torrt den första delen av sommaren eller om det bara var dags... men i år kröp sniglarna in i trädgården, t.o.m. in i garaget... Då ledsnar man på trädgården och ger sig ut i skogen i stället. (Inte ofta jag tar selfie, men här bjuder jag på ett porträtt som visar mitt alldeles vanliga gråklädda jag... Ser ni också den magiskt grå himlen i bakgrunden? Och ljuset som letar sig in i buskaget i bakgrunden. Fokus ska väl inte ligga på mig. ;D  )

 


Oktober - visst finns det ändå små guldkorn kvar i trädgården. Ljuset på eftermiddagarna på hösten är underbart. Och magnolians frukter är riktiga smycken.

 


November - katten flyttar in och hittar blommor på fönsterbänken. Ute finns "bara" fågelfrön kvar.

 


December - fantastiskt fina gråsiskor som tydligen haft ett jättebra år 2017. De kommer i stora flockar.Fåglar och fjärilar är mitt fotohopp nu, för jag inser att den kommande trädgårdssäsongen inte kommer att vara lustfylld eftersom jag måste komma över "traumat" att vara tvungen att slåss mot slemmiga, äckliga, förstörande sniglar. Jag dödade ett tiotal sovande i går, som jag hittade under mossan i kanten av en rabatt...

Mitt nyårslöfte är att inte nämna dessa trädgårdsmarodörer i bloggen en endaste gång nästa år. Jag vill att bloggen ska vara fylld med trevliga minnen och inte min klagomur.


Gott nytt år!
♥ ♥ ♥
9 kommentarer:

 1. Vilka underbara bilder, nu blir längtan större för var dag. Du har så rätt om gråsiskor, alla har sett många fler i år. Gott Nytt År. Carita

  SvaraRadera
 2. Dom bilderna behöver vi nu.Sniglar klarar vi oss utan.Vi hade så torrt här så jag klippte inte många sniglar.Barfrosten tog nog ganska många.
  Önskar dig Ett Gott Nytt År.

  SvaraRadera
 3. Åhhh, hellre vårgegga än vintergegga ;-) Underbara bilder.
  Ha ett gott slut och en bra början på det nya året. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 4. Hej Charlotta!
  Vackra bilder, Makaonfjärilen har jag också sett live, i min dotters trädgård. Riktigt fin är den. Trevligt att se dig på bild. Hoppas du slipper sniglarna, förstår att de inte är kul.
  Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig.
  /Marika

  SvaraRadera
 5. Blundar för sniglarna och får spana efter fjärilar. Jag borde ju komma ihåg att jag sett den vackra macaonfjärilen men är inte säker. Fina bilder och ett fint trädgårdsår. Har för mig jag sa det när färgtemat var grått att det är en favorit hos mig ;)

  Gott slut och ett Gott Nytt 2018 till dig! Carina

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder på ditt år! Jag är särskilt avundsjuk på makaonfjärilen som är min största dröm att få se i verkligheten och ännu mer att få fotografera! Din bild är jättefin på den!
  Jag önskar dig ett riktigt gott nytt år och ett härligt foto/växtår där odjuren håller sig långt borta! :)

  SvaraRadera
 7. Takk for en fin oppsummering av hageåret, og kjekt å se bilde sv deg også. Takk for mange fine blogginnlegg i året som har gått. Gleder meg til nye i 2018. Godt nyttår. Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 8. Snygg och trevlig paketering av din årssummering. Som förväntat en massa härliga växter men även med en och annan representant från djurriket. Jag tillönskar dig ett riktigt gott nytt år!

  SvaraRadera
 9. Så fint sammanfattat i ord och bild! Önskar dig ett fint 2018 med mycket tid i trädgården!
  Kram Kristina

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.