Nävor och lite till

Skaffade en vit brunnäva "alba" i höstas. Så småningom ska den och den lilla flocknävan "st Ola" ta över marktäckningen i vita rabatten hade jag tänkt. För tillfället frodas den fyllda trädgårdsnävan mellan fänrikshjärtan, flox och krolliljor. Den är ju fin, men den är absolut inte vit.


Inte för att vita rabatten är tänkt at vara kliniskt vit. T ex växer det blåsippor där på våren och de bladen är jag väldigt förtjust i även under sommaren. Men sedan har det smugit sig in gula vårlökar och gul nunneört också... hm det är väl bara att glädjas över små färgklickar som ger accent till det vita.En annan vilde som jag gillar är den vita klockhyacinten.


Jag vet inte riktigt var den kom ifrån. De blå och rosa försöker jag dra upp lökarna (oftast utan att lyckas) när de visar sig i rabatterna. Men den vita har jag låtit stå och den är fantastiskt fin när den efter några år har bildat tuvor.


Vita fänrikshjärtan växer gärna i vita rabatten, precis under björkens krona. Inga problem säger den och blommar hela sommaren och halva hösten. En pärla!

6 kommentarer:

 1. Vackra bilder! Klockhyacinten var ju supersöt. Jag får inte mitt fänrikshjärta att blomma så länge.
  Ha en fin fredag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Maria om klockhyacinten... Underbar!
  Ett tips till dig när det gäller den vita brunnävan... Klipp blommorna och så fröna i krukor och plantera där du vill ha den. De sprider sig "galet"...¨

  //Veronica

  SvaraRadera
 3. Hos mig trivs klockhyacinten så bra och den sprider sig hur mycket som helst mellan våra lotter så du har nog fått din du med från någon i närheten. Fänrikshjärtat är så fint den är mer tacksam än det stora löjtnantshjärtat. Det blommar över så fort hos mig i alla fall. Nävor kan man inte ha för mycket av.
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Det var många fina som väckte mitt ha begär:) Vit klockstjärna, vit brun näva och den vita fändrikshjärtat...Det var visst de vita det:)
  Tack för ditt svar ang. Pionträdet. Det verkar som jag får vänta på blomningen...Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Jag gillar vitt. Den bruna nävan har jag grävt upp överallt där jag hittar den. Blir så trött på den. Den vita är kanske inte lika invasiv. Den fyllda blå är urtjusig på bild. Jag har också en som jag inte gräver upp. Den är litet dubbel och rätt hög. / Britt

  SvaraRadera
 6. Har gett upp min vita rabatt, men tycker så mycket om både brunnävan och fänrikshjärtanet. Brunnävan sprider sig villigt med frö och poppar upp både här och där. Vackra bilder.
  Önskar fin helg
  Anette

  SvaraRadera


Stort tack för att du tagit dig tid för en kommentar!


Alla anonyma kommentarer hamnar i skräpposten och de raderas utan granskning. Har du ingen blogg kan du kommentera med namn/webbadress och bara fylla i namn.